استعداد فرزند شما چقدر است؟
غالبا والدین به پتانسیل واستعداد بچه ها توجه دارند و همه ما می دانیم هر کسی استعداد و توانایی
دارد اما چه مقدار؟ هیچ کس از قبل نمی تواند پیش بینی ومشخص کند. اگر این ویزگی وخصلت در انسان ها نبود واقعا والدین باید روی چه موضوعی تمرکزمی کردند؟
والدین ومربیان مدام با بچه ها کلنجار دارند وهمواره به بچه ها گوشزد می کنند که در حد واندازه استعداد و توانایی ات تلاش نمی کنید.ولی این حرف اصلا درست نیست. پس چگونه ما میتوانیم تشجیص بدهیم که توانایی وپتانسیل کسی چقدر است؟ در اینجا سه نکته مهم است که به ان پرداخته می شود:
1- ما نمی دانیم که آینده چه چیزی برای ما در نظر گرقته
مردم غالبا به گونه ای در باره پتانسیل و استعداد بچه ها نگاه و توجه می کنند که انگار قابل پیش بینی است. حال آنکه پتانسیل غیر قابل مشاهده و ناشناخته است و نمی توان آن را اندازه گیری کرد.
ارزیابی توانایی کودک از طریق امتحانات در هر مقطعی از زمان خاص می تواند سرنخ کمی درمورد پتانسیل آنها در رابطه با موفقیت شان در آینده بدهد. عوامل و تاثیرات زیادی در زندگی می تواند موفقیت بعدی یک فرد را تحت تاثیرخود قرار دهد. به همین دلیل برای پدر و مادر مهم است که از بچه ها حمایت همه جانبه داشته باشند و همیشه باید شنونده و در دسترس بوده و راهنما و انرژی دهنده باشند و شرایط خوبی را که از تحریبات خوب و بد آنها درطول زندگی بدست می آورند برای فرزندان خود فراهم کنند. و نباید مفروضات و حدسیاتی درباره استعداد آنها داشته باشند.
2- چه کسی برای استعداد و توانایی معیار گذاشته؟
هنگامی که بزرگسالان یک کودک را نصیحت، و او را در بستری قرارمی دهند که «نتوانستی در حد استعدادت ظاهر بشی» این به چه معنا است؟ آنچه آنها واقعا به کودک انتقال میدهند این است که تو در حد استانداردهای مورد خاص ما زندگی نمی کنید.
توانایی و استعداد هرگز نباید به عنوان آخرین هدف در نظر گرفته شود. زیرا آن بسیار دشوار وغیر قابل توصیف و غیر آشکار است. یک رویکرد معقول تر و پربارتر برای کمک به یک کودک این است که روابط اجتماعی قوی داشته باشد، و بر اساس خواسته ها و انتخاب هایش او را تشویق کتیم به تنظیم اهدافی که عادلانه و قابل دسترس است، و سپس آنها را برای رسیدن به آن هدف هدایت کنیم. و تشویق شان کنیم هدف هایی را در نظر بگیرند که دست یافتنی و منصفانه باشد و سخت تلاش کنیم که آنها به آن اهداف برسند.
به جای اینکه توجه و تمرکز داشته باشیم بر روی استعداد و هوش وپتانسیل آنها، بهتر است که توجه مان را بر روی کوشش و انعطاف پذیری و کارهای جدید آنها بگذاریم . سپاس و تشکر داشته باشیم از تمام کوشش انان در هر زمینه ای چه در ارتباط با درس یا ورزش یا هنر یا هر چیزی دیگری باشد.
3- به ظرفیت های بچه ها ایمان داشته باشید
قسمتی از وظیفه به عنوان یک والد و معلم خوب شامل تشویق کردن بچه ها به انجام کارهای جدید، پرسش کردن، کشف کردن و هرچه بیشتر ماهر شدن در هر کاری است که هم اکنون می توانند انجام دهند. این مهارت های بنیادی، برای خودیابی مولد (شامل توسعه خلاقیت) بسیار مفید است. اسکات بری کافمن (Scott Barry Kaufman) در کتابش با عنوان «بدون استعداد درخشان – تعریف دوباره هوش» (Ungifted—Intelligence Redefined) در مفهوم پتانسیل به تعمق می پردازد. او اشاره دارد که هرفردی احتیاجش خاص وبی نظیر است و شایسته تشویق است. مردم در دنیای واقعی به وضوح دارای تمایلات، احساسات، رویاها و اهداف کاملا متفاوتی هستند. در واقع نتایج موفقیت آمیز در صورتهای مختلف، در زمان های مختلف، و به موجب چالش ها و تجارب مختلف به دست می آید. اجازه بدهیم که خود بچه ها لذت ببرند و یاد بگیرند از کل زندگی شان. نباید مدام در مورد هوش و استعدادشان، خلاقیتشان، خود باوری شان، یا اشتیاق بازخواست شوند و استعدادشان زیر ذره بین قرار گیرد.
توانایی انسان خیلی پیچیده وقابل تغییر است و برای استفاده کردن از آن، پیش بینی محدودیت های آن وهمینطور دست آوردهای آینده آن فرمولی وجود ندارد. ما نمیتوانیم پیش بینی کنیم که در آینده چه کسی کار بزرگی انجام خواهد داد یا رهبر جهان شود یا چه کسی دارای ایده های جدیدی است که چهره سیاره مان را تغییر خواهد داد و یا مشکلات جامعه را حل می کند. اگر چه آموزش و پرورش خوب و یک حمایت همه جانبه در خانه بسیار مهم هستند، ولی آنها به تنهایی، ما را قادر به تعیین پتانسیل
افراد نمی کند.
زندگی بیش از حد غیر قابل پیش بینی است، به عنوان مثال، ما باید به بهترین شکل کودکان راتشویق کنیم که آنها آرزویهایی داشته باشند و در هر آنچه که تصمیم به انجام آن را دارند، ویا انتخابش کرده اند، سخت بکوشند.