۵ عامل که در سرعت تدریس مؤثر هستند؟
۱- حجم محتوا
همه میدانیم که حجم محتوا با سرعت تدریس رابطهی مستقیم دارد
یعنی هر چه محتوا بیشتر باشد بهاجبار باید سریعتر تدریس کنیم.
پس انتخاب محتوای بهاندازه همیشه مسئلهی مهمی است (در مقالهی ” شش اشتباه که مدرسان با معلومات بالا انجام می دهند ” نیز به موضع حجم محتوا پرداختهایم)
۲- جدید یا تکراری بودن مطلب
مطالب جدید را باید با سرعت کمتری تدریس کنیم و مطالب تکراری را باسرعت بیشتر.
گاهی سطح مخاطب شما ازنظر علمی بالاست و تمام آنچه شما میگویید را میداند و شما فقط باید مرور کنید. پس سرعت تدریس بیشتر میشود.
۳- زمان برگزاری تدریس یا همایش
اگر مخاطبان شما بسیار باانگیزه باشند، اینکه کلاس شما صبح باشد یا عصر، اول هفته باشد یا آخر هفته تأثیری روی سرعت تدریس شما ندارد؛ اما گاهی مخاطبان شما اجباری هستند و انگیزهای هم ندارند تصور کنید برای اینچنین افرادی در بعدازظهر چهارشنبه یا پنجشنبه (روز قبل از تعطیلی) در ساعت آخر، قرار است تدریس کنید!
سه پیشنهاد دارم:
اول: هیچگاه نباید برای افراد بیانگیزه تدریس کنید. پیشنهاد میکنم مقالات زیر را مطالعه کنید شاید شرایط بهتر شود
دوم: تا میتوانید از تدریس در این ساعتها فرار کنید
سوم: اگر واقعاً مجبور بودید برای آدمهای بیانگیزه در ساعتی که خیلی خسته هستند تدریس کنید، حتماً با آنها همدردی کنید و از آنها نظر بخواهید.
گاهی برای کنترل افراد باید مطالب جدید را با سرعت کم و بااقتدار تدریس کرد؛ و گاهی هم مطالب تکراری را با سرعت مرور کرد تا فشار از روی مخاطب شما برداشته شود و آنها راضیتر باشند.
این کاملاً بستگی به شرایط و سبک شخصی شما دارد.
۴- سبک شخصی مدرس
اگر جوان هستید و پر جنبوجوش پس احتمالاً سرعت تدریس شما نیز زیاد خواهد بود. شما به تجربه سرعت مناسب برای تدریس خودتان را پیدا میکنید. برخی در زمان تدریس از دیگران تقلید میکنند. تقلید کردن برای شروع کار خوبی است ولی باید دقت کنیم که کارهایی که انجام میدهیم مناسب شخصیت ما باشند. مثلاً اگر جوان هستید صحبت کردن بسیار شمرده، یکجا نشستن و کمتحرکی و تدریس با سرعت بسیار کم مناسب شما نخواهد بود.
۵- سن مخاطب
تجربه نشان داده است معمولاً جوانترها سرعت تدریس بیشتر را میپسندند؛ اما آیا این به خاطر قدرت پردازش مغزی آنها نسبت به افراد میانسال است؟
قبلاً تصور بر این بود که واکنشهای مغزی در جوانها بیشتر از افراد میانسال است اما تحقیقات جدید مغزی نشان میدهد که افزایش سن تأثیر ناچیزی بر عملکرد مغز انسان دارد[۱].
پس چه عاملی باعث میشود که جوانترها سرعت را بیشتر دوست داشته باشند؟
به نظر من عوامل اجتماعی تأثیر زیادی روی این موضوع دارد. جوانترها در دنیای سریعتری رشد کردهاند پس طبیعی است که سرعت را دوست داشته باشند. حتی سرعت در تدریس را!
نکتهی ۱:
کار ما از رانندگی سختتر است.
چون راننده باید طبق سرعت مجاز حرکت کند.
اما ما باید سرعت مجاز را خودمان پیدا کنیم و بعد طبق آن تدریس کنیم.
نکتهی ۲:
این مدلی خودکشی نکنید!
محتوای شما کم است و وقت زیاد است و شما دارید الکی وقت تلف میکنید
مخاطبان شما متوجه این ترفند قدیمی میشوند و این کار شبیه به خودکشی است.
منبع : محمد حافظی نژاد http://raveshtadris.com/